Veikle Balders Vårnummer 2023 er i rute

Veikle Balders Vårnummer 2023 er i rute

Publisert av Vidar Arnesen den 06.04.23.

Veikle Balders Vårnummer 2023 har som tema Kaldblodsavl - Muligheter og utfordringer. I bladet kan du lese:

Noen ganger er uhellet ute i forbindelse med følling og man står der med et friskt føll uten mor. Målfrid Vatne deler erfaringer og tips om hvordan man kan få en fostermor til å godta det morløse føllet i artikkelen Da Bjørli Lizzie måtte ha ny mamma.

Hvordan vil den ultimate forvaltningen av kaldblodsrasen være? Vilde Martine Grøv Bakken har skrevet en artikkelversjon av sin Masteroppgave, Evaluering av avlsrestriksjoner til kontroll av innavl hos norsk-svensk kaldblodstraver.

Innavlssituasjonen i kaldblodsrasen er ikke noe nytt. For 60 år siden var det Stegg og alle sønnene hans. For 30 år siden var det Alm Rigel med sønner som Atom Vinter, Bork Rigel og Rigel Jo. Nå er det Elding og snart også Moe Odin som er hovedkildene til bekymring. Lisa Harkema analyserer konsekvenser av innavl på bakgrunn av statistiske beregninger i artikkelen Innavl: Lønner det seg?

Tom Krageboen er en lidenskapelig kaldblodsentusiast, avlsteoretiker og oppdretter. Han har plukket ut syv kaldblods millionhester, ni halvmillionærer og blant dem er åtte kårede hingster. I tillegg har han som rådgiver designet stamtavlene til ytterligere to millionhester for andre oppdrettere. Tom deler noen av de kunnskapene han har tilegnet seg med Veikle Balders medlemmer i artikkelen Krageboens metode.

De siste årene har vi opplevd en merkbar reduksjon i antall fødte kaldblodsføll. Samtidig vokser slektskapet innad i rasen. Vidar Arnesen peker på ulike utfordringer i artikkelen Kaldblodsavl – fortsatt mye å ta tak i.

Veikle Balders medlemsblader har alltid en historisk artikkel. Denne gangen handler det historiske tilbakeblikket om kaldblodshopper som har markert seg slik at de aspirerer til tittelen Travdronning. Vidar Arnesen presenterer de 20 som har kommet med i hans liste over Travdronninger i artikkelen Våre norskfødte kaldblodstravdronninger.

I tillegg kan man lese om Veikle Balders leder, Sigmund Vister, sine tanker om muligheter og utfordringer, Veikle Balders Rabatthingster 2023, Veikle Balder Cup 2023, Veikle Balder UNG Amatør Travtrenercup, Veikle Balders Landsfinale 2023, allsidighetssatsingen 2023, Sikkilsdalseminaret 2023 og mottakerne av  Veikle Balders Hederspris 2023.

 

Er du ikke medlem, men ønsker å bli det og få tilsendt Vårnummeret, følg linken på www.veiklebalder.no