Veikle Balder gratulerer NM-vinnerne!

Veikle Balder gratulerer NM-vinnerne!

Publisert av Vidar Arnesen den 22.07.23.

Foto: Susann Ervik

Veikle Balder gratulerer kretsene rundt NM-vinnerne for kaldblods!

NM-vinneren for hopper, April Faxa, var imponerende med en bunnsolid innsats.  ! Veikle Balder gratulerer oppdretter, eiere, trener og kusk!

At de tre første i mål i NM for hingster og vallaker har samme oppdretternavn, har aldri skjedd tidligere. Veikle Balder gratulerer våre Hedersprismottakere, Signe og Jørn Nilsen, med oppdrettet. Dere har en helt fantastisk oppdrettsvirksomhet! Under følger begrunnelsen for tildelingen av Veikle Balders Hederspris 20222. Det må føres på ytterligere meritter nå.

Signe Kvaale Nilsen og Jørn Gunnar Nilsen har etablert seg blant de viktigste personene i norsk kaldblodshistorie.

Jørn Gunnar Nilsen ble nærmest født inn i travsporten som sønn av Andreas Nilsen. Signe Kvaale Nilsen kom tidlig i kontakt har travsport og kaldblodshester. Som ung bodde hun på Kalnes Landbruksskole like utenfor Sarpsborg. På nabogården, Sandtangen, holdt familien Nilsen til med sine hester.

Jørn gjorde seg tidlig bemerket som kusk. 21 år gammel, i 1967, kjørte Jørn Eddi til seier i Opplandsløpet. Tre år senere vant han den ene avdelingen av H. M. Kongens Pokal med familiehesten Ingmar, en hingst som de i flere år også hadde i avlsstasjon. Høydepunktet som kusk hadde Jørn da Ingmar vant Thor Østbys Minneløp på Momarken i 1973. Senere overlot Jørn i stadig større grad kuskeoppdragene til andre. En rekke travere fått sine daglige treningsdoser av Signe og Jørn. Ingmarson og Slogum Il er to av de fremste.

Etter hvert har Signe og Jørn Gunnar blitt mest kjent som oppdrettere av ei rekke fantastiske kaldblodshester. Familiebåndet med Martin Johnsrud var viktig for at Slogum Sol havnet hos Signe og Jørn på Sandtangen. Tangens Ella, som ble født i 1988, ble den første som oppdretternavnet Tangen.

Tangen-navnet ble imidlertid ikke brukt på alle som ble født på gården til å begynne med. Hoppederbyvinneren Slogum Il ble født på Sandtangen i 1991. Fire år senere kom Slogum Vår til verden på Sandtangen. Begge har blitt utnevnt til DNTs Eliteavlshoppe og danner mye av grunnlaget for Tangen-oppdrettet. Gjennom årene har de to hoppene blitt opphavet til storløpsvinnere som Tangen Scott, Tangen Haap, Tangen Jerkila og Tangen Mari, for å nevne bare noen. 25 ganger har en hest som har blitt oppdrettet av Signe og Jørn kvalifisert seg for start i et kriterie- eller derbyløp.

Et fantastisk høydepunkt kom i 2021. Aldri før har ett og samme oppdrett vært i nærheten av å dominere kaldblodssporten på samme måte. Storløpsseire kom på rekke og rad:

HM Kongens Pokalløp                      Tangen Bork

Prinsessan Madeleines Pokal            Tangen Bork

Kval til Svenskt Kallblodsderby       Tangen Bork

Svenskt Kallblodsderby                    Tangen Bork

Kval til Norsk Travderby                  Tangen Bork

Norsk Travderby                               Tangen Bork

Unionskampen                                   Tangen Haap

Kval til Svenskt Kallblodskriterium Tangen Ove

Kval til Svenskt Kallblodskriterium Tangen Minto

Kval til Norsk Travkriterium            Tangen Minto

Norsk Travkriterium                         Tangen Minto

Biri Oppdretningsløp                         Tangen Minto

Norsk Oaks                                        Tangen Tone

Ved siden av kaldblodsoppdrettet har Signe og Jørn vært oppdrettere av Shetlandsponnier. En kuriositet er at den regjerende landchampionen blant travkuskene, Dag Sveinung Dalen, startet karrieren som seksåring med Tangen Loke. Den ekvipasjen vant mange løp og satte norgesrekord tre ganger.

Det er mange barn og unge som har fått sine første erfaringer med hest hos Signe og Jørn. I en årrekke har ekteparet tatt imot barnehagebarn på gården. Der har barna fått pleie omgang med hester i alle størrelser.

Sandtangen har vært samlingsted for hesteinteresserte, spesielt på fredager, gjennom mange år Der har de blitt tatt godt imot av Signe og Jørn med traktering, samvær og hesteprat.

Paret har lagt ned mange dugnadstimer på lokalbanen Kala. Jørn var en viktig støttespiller i løpskomiteen på Kala og i Sarpsborg og Omegn Travselskap gjennom mange år.

VEIKLE BALDERS HEDERSPRIS 2022

TILDELES SIGNE KVAALE NILSEN OG JØRN GUNNAR NILSEN