Veikle Balder Cup, slik vi kjenner den i dag, startet 2013. Da inngikk Veikle Balder et samarbeid med Det Norske Travselskap om en løpsserie for fire- og femårige kaldblodshester. Tiltaket var ment for unghester på vei oppover i grunnlaget.

Fra og med 2014 var Veikle Balder Cup vært forbeholdt fireårige kaldblodshester. I 2018 fikk hoppene egen finale for første gang. Den første vinneren av Veikle Balder Cup Hoppefinale ble Ness Tjo Edel. Premieringen i finalene for hopper og hingster/vallaker har vært lik alle år, om enn noe varierende som følge av økonomien i travsporten. Førstepremien i finalen V Veikle Balder Cup har variert mellom kr 100 000,- og kr 200 000,-. Finalene i 2022 vil ha kr 125 000,- i førstepremie.

2019 ble Kaldblodshelga på Biri lansert. Kaldblodshelga inneholder hingstekåring for kaldblodstravere, Veikle Balders Landsfinale og V75-omgang med bare kaldblodshester.

Fra og med 2022 er Veikle Balder Cup forbeholdt fire- og femårige kaldblodshopper.
Totalt åtte kvalifiseringsløp skal avvikles i perioden mai til september. Seks av kvalifiseringsløpene avholdes på Bjerke i forbindelse med V75(midtuke)-løpsdager. De resterende kvalifiseringsløpene er plassert i forbindelse med sommertravet på Sørlandet og Biri. Til alle kvalifiseringsløp i serien ytes det reise og transporttilskudd tilsvarende V75-løp og minimum førstepremie i alle kvalifiseringsløpene er kr 40 000,-. 

Seks av de åtte kvalifiseringsløpene er skrevet ut for både 4 og 5-årige kaldblodshopper. Et av kvalifiseringsløpene er forbeholdt 4 års-hoppene (Vinvaras Æresløp 11.juni). Kvalifiseringsløpet som kjøres på Bjerke 27.september er forbeholdt de 5-årige kaldblodshoppene.

På Biri 8.oktober avvikles det to finaler, en finale for de fire-årige kaldblodshoppene og en finale for de fem-årige kaldblodshoppene. Begge finalene går med førstepremie på kr 125 000,-. Gjennom de 8 kvalifiseringsløpene samler man sammenlagtpoeng for deltagelse i nevnte finaler. Følgende poengskala benyttes i kvalifiseringsløpene: 30-12-8-6-4-3-1 samt et poeng til alle som deltar, også til de som eventuelt blir diskvalifisert.

Merk følgende: Det er altså kun hester som har deltatt i kvalifiseringsløp som har startberettigelse i finalene på Biri 8.oktober. Spesielt for hoppene med høyere grunnlag bes man merke seg hvilke kvalifiseringsløp som er "åpne", slik at man sikter inn disse for å kunne være med å kjempe om plasser i finaleløpene. 

Tidligere vinnere av Veikle Balder Cup
ÅR BANE HEST KUSK EIER
2013 Leangen Lex Lodney Gunnar Austevold Einar og Gjermund Gravdal
2014 Leangen Eigelands Jokeren Simen Bjørbæk Jorunn og Tom Svensson
2015 Bergen Teddy Gutten Støen Tom Erik Solberg Kristine Støen Kivle
2016 Biri Ingbest Tom Erik Solberg Ragnar Løvseth
2017 Leangen Vill Solen Magnus Teien Gundersen Eirik Djuve
2018 Leangen Ness Tjo Edel Tom Erik Solberg Suldal Hestesenter AS
Hugo Bäck Gøran Antonsen Stall Vi Tre AB
2019 Biri Voje Maren Lars Anvar Kolle Team Øverdal
Nordsjø Odin Øystein Tjomsland Bergsåker Open Trotters KB
2020 Biri Ubergs Lisa Kristian Malmin Kjell Løvdal
Grisle Odin G.L. Øystein Tjomsland Bergsåker Open Trotters KB
2021 Biri Monster Merete Olav Mikkelberg Merete Viksås
Langelands Høvding Tom Erik Solberg N. Munkhaugen Holding AS